Hiekka

Saari on hiekkaa arviolta useiden satojen metrien syvyyteen asti. Dyynien muodostumisen lisäksi hiekka vaikuttaa monella tavalla luontoon ja ihmisiin.

Hiekkasärkkä

Hiekkarannat ovat matalia ja rantaviiva liikkuu jatkuvasti jonkin verran. Rannoille ilmestyy matalia hiekkasärkkiä, jotka seuraavana päivänä saattavat olla tiessään.

Variksenmarja

Ranta-alueet, joilla on laidunnettu lampaita ovat paikoitellen pelkkää hiekkaa. Tuulen aiheuttama eroosio on joskus hyvinkin voimakasta. Hiljalleen hiekkaiseen maahan rupeaa ilmestyvään sitä sitovaa kasvillisuutta. Seuraavassa vaiheessa variksenmarja alkaa muodostaa mättäitä.

Hiekkaa ja sammalta

Myöhemmin hiekkakenttä rupeaa sammaloitumaan, minkä jälkeen siinä rupeavat muutkin kasvit kasvamaan. Ensin tulee kanerva ja kohta perässä mänty.

Metsätie

Aikanaan hiekka peittyy metsään. Hailuodossa on uusjako ollut tekemättä ja siksi maanomistus on melkoisen pirstoutunut. Tämän takia metsäautoteitä on paljon. Hiekka on kuitenkin edelleen pyöreää merihiekka ja se ei juuri kanna. Metsäautoteillä voikin yleensä liikkua vain isopyöräisillä maastoautoilla, ellei hiekkaa ole sidottu esimerkiksi savella.

Uusjakoprosessi on parhaillaan menossa ja se näkyy ulkopuolisille massiivisina uusina metsäautoteinä. Luonnonsuojelu- ja metsätalousnäkökohtien ristiriidat ovat selvästi kuultavissa luotolaisessa kielenkäytössä.

Lumiurat

Tuuli muotoilee myös rantahiekkaa mikrodyyneiksi. Marraskuista rantaa ja hiekkaan sekoittunutta lunta. Hiekkaharjanteiden väli on muutama sentti.

Hiekan reuna

Ilmakuva hiekkaisen rinteen reunasta. Arvaa, mikä on reunan korkeus meren pinnasta. Vastauksen voit lukea tästä.Hiekkakerrostumien muotoja

© 1975-2007 Terhi ja Matti Grönroos


Hailuoto-gallerian etusivulle
Kaikki galleriat