Lautta


Kulku Hailuotoon tapahtuu Oulunsalon Riutunkarilta Hailuodon Huikkuun liikennöivillä lautoilla. Lautat pystyvät puskemaan paksuissakin jäissä ja ennen kevään ja syksyn ilmiö kelirikko on nykyisin tyystin tuntematon ilmiö.

Lautta-alus Merisilta liikennöi ympäri vuoden. Talvella jäätien aukiollessa ajetaan harvennetuin vuoroin. Kesällä taas lautan kapasiteetti ei riitä palvelemaan kysyntää ja ruuhka-apuna onkin lautta-alus Meriluoto. Lauttamatka on pituudeltaan lähes seitsemän kilometriä ja lautat kulkevat sen noin 25 minuutissa.

Lautat Riutussa

Lautat Riutunkarin satamassa.Lautan autokansi lastataan tarvittaessa täyteen päästä päähän ja autojen välille jätetään vain muutama sentti tilaa. Joskus Perämeri osoittaa hurjan luontonsa, joskus matkustetaan tyvenessä kohti auringonlaskua.

Jääränni

Jäälauttojen seassa liikkuminen tuntuu vain lautan hieman suurempana tärinänä.Lautta kulkee talven paksuissa jäissä raskasta liikennettä varten silloinkin, kun henkilöautot voivat jo käyttää jäätietä.Lauttaväylä tekee mutkan suunnilleen puolessa välissä. Reunamerkki ohjaa lautan kulkua.Lautta jättää taaksen avoimen rännin, joka sulkeutuu vähitellen.


© 1975-2007 Terhi ja Matti Grönroos


Hailuoto-gallerian etusivulle
Kaikki galleriat