Talvi

Talvella meri menee paksuun jäähän ja luntakin voi olla hyvin paljon. Jää vaikuttaa monella tavalla luotolaisten elämään. Talvella on hiljaista, turisteja on vähän.

Jäätie

Ensikosketus sydäntalveen on jäätie. Kun jää on riittävän kantavaa ja tasaista, Tiehallinto aukaisee jäätien. Jäätie kulkee hieman sivussa lauttaväylästä ja se on pituudeltaan noin yhdeksän kilometriä. Jäätie nopeuttaa matkaa Luotoon. Usein jäätielle päästetään vain henkilöautot ja raskas liikenne kuljetetaan lautalla.

Jäätie

Jäätielle saavuttaessa eteen osuu joukko rajoituksia, jotka kannattaa ottaa tosissaan.Jäätie voi olla liukas ja epätasainen. Siksi nopeusrajoitus.Aamun koitteessa.

Jäälakeus

Olosuhteista riippuen jäälakeus voi olla mukava ja tasainen......mutta se voi olla myös kaikkea muuta kuin tasainen.

Ahtojää

Jää usein myös pakkautuu ahtojäiksi, jotka voivat olla kymmenenkin metriä korkeita pieniä jäävuoria.

Hydrokopteri

Laivat kulkevat myös talvisin, jolloin luotsit eivät pääse liikkumaan veneillään. Talvisin ja kelirikkoaikaan käytettävä kulkupeli on hydrokopteri. Laite kulkee niin maalla, jäällä kuin vedessäkin. Pitää miehekästä ääntä, eli salaa eivät luotsit retkilleen pääse lähtemään.

Rantalakeus

Talvella on rannalla hiljaista.Vaikka lunta olisi paljonkin, rannalla olevat kivet saattavat olla paljaita tuulen puhallettua lumet pois.Jäätien maisemia: Oulu aamunkoitteessa.Hailuoto jäälakeuden keskelläMarjaniemen sataman talvista hiljaiseloa

© 1975-2007 Terhi ja Matti Grönroos


Hailuoto-gallerian etusivulle
Kaikki galleriat