Valkeakoski

Valkeakoski on tunnettu paperiteollisuudestaan ja siihen liittyvistä aromeistaan. Tuulen yläpuolella oltaessa kyse on varsin miellyttävän näköisestä paikasta.

Valkeakoskella on kaksi kanavaa: Apian avokanava ja Valkeakosken sulkukanava. Apianvirtaan tehty kanava valmistui vuonna 1867 ja kaksikammioinen Valkeakosken kanava vuonna 1869. Korkeusero Mallasveden ja Vanajaveden välillä on viitisen metriä ja 1800-luvun tekniikalla pidettiin maksimina noin kolmen metrin korkeuseroa sulkukammiota kohden.

Vanha kanava oli uittojen kannalta hankala mataluutensa ja mutkaisuutensa takia. Siksi vuonna 1950 ryhdyttiin rakentamaan uutta kanavaa eri paikkaan. Tämä yksikammioinen suuri kanava valmistui vuonna 1955. Sen sulkukammion pituus on noin nelinkertainen 1800-luvun mitoitukseen verrattuna: noin 140 metriä

Kuvat © Terhi ja Matti Grönroos

Kanavaa Vanajaveden puolelta. Kanavan pohjoispuolella (vasemmalla) voimala ja tehdas.

Lähes kaikki sisävesikanavat ovat nykyisin itsepalvelukäytössä, niin Valkeakoskikin. Sitä tarvittaessa kauko-ohjataan Lempäälän kanavalta.

Sulutus tilataan nykäisemällä kuvassa esiintyvää köyttä. Nykäisyn jälkeen vilkkuva keltainen valo muuttuu kiinteäksi merkiksi siitä, että sulutuspyyntö on noteerattu. Valon vaihtuessa vihreäksi ajetaan sulkuun.Sulku on sisältä varsin karu.Ylöspäin sulutuksen loppuvaiheissa sulkuportteja avataan enemmän. Tämä voi aiheuttaa aaltoilua sulussa..Valkeakoskelle on rakennettu useita riippusiltoja kevyttä liikennettä varten..Saunamökkialus on saapunut vierasvenesatamaan..Vaikka uittorakenteet onkin lähes kokonaan purettu vesistöstä, Valkeakoskella on jäljellä laivojen ja tukkinippujen kiinnitykseen käytettäviä tihtaaleja eli diktaaleja.

Ylimmälle karttasivulle
Valkeakoski-Hauho/Pälkäne/Sahalahti-karttasivulle